Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Bányász József Előadása 2013.07.23.

Életminőség, életszínvonal – öngondoskodás

 

A keddi napot Bányász József a Caritas – Gyulafehérvár programigazgatója Életminőség, életszínvonal – öngondoskodás című előadása nyitotta.

            „Árvízkor a folyók megkeresik régi medrüket” – kezdte előadását Bányász József, amihez a következő kiegészítést fűzte: árvíz van az információban, a jólétben, és árvíz van a szó szoros értelmében is, az előadás így arra tesz kísérletet, hogy megtalálja a medrünket. A munkáról és a munkaközösségről azt mondta, hogy minden eredményes munka összetartó, önellátó, önfenntartó csapatat feltételez, és az eredmény lesz a csapat hatékonyságának egyetlen fokmérője. „A fizikai munka olyan szellemi energiákat tud mozgósítani, ami semmi mással nem pótolható” – szögezte le az előadó. „Az ember élete akkor kezdődik, amikor észreveszi a rajta kívül álló világot.” Az alázatos szolgálatról azt mondta, hogy az valóban az egyént fejleszti, míg a siker sokszor csak illúzió. Bányász József szerint a célkitűzés és a tervezés elengedhetetlen, amelyek csak hosszú távon működnek.

            Az ideális csapatmunkáról és vezetőről a következőket fogalmazta meg: a vezetőnek kell a célt megfogalmaznia, fontos a csapatépítés, a közös ünnepélmények megélése, a belső szabályzat, amihez a csapat minden tagja tartja magát. A vezetői alkat egyszerre feltételez önállóságot és delegálásra való hajlandóságot, mert a jó vezetőnek tudni kell feladatokat és kompetenciákat delegálnia a társaknak. Egy modern, világi konjunktúrához elengedhetetlen a vezetői kreativitás.

            Az előadás kilépett a szűkebb értelemben vett vezetőképzés kereti közül, kiért a jelenkor meghatározó jelenségeire is, mint a globalizáció, túlnépesedés, városiasodás, különböző társadalmi problémák, globális felmelegedés és természetpusztítás, az anyagi javak indokolatlan felhalmozása és a mértéktelen pazarlás. „Az, hogy mit hagyunk magunk után a jövő nemzedéke számára, csak rajtatok áll, olyan erőforrásokat építsetek be magatokba, amiket nem mar szét a rozsda” – fogalmazott az előadó. „Állandó növekedésre törekszünk, ugyanakkor erőforrásaink végesek.” Majd az önellátó képesség helyi és nemzetközi szintű fontosságára hívta fel a figyelmet, olyan lehetőségeket kell teremteni, amik függetlenné tudnak tenni, a megtermelt és megtermelhető javakat össze kell kapcsolni. Az életszínvonal és az életminőség közötti különbséget hangsúlyozta, véleménye szerint az életszínvonal pénzzel, az életminőség egészen más értékkel teremthető meg. „Ne művelt élhetetlenek, hanem tervezgető, akaró, szorgos emberek legyetek!”

            „Olyan gazdaságot kell teremteni, ami életszerűvé válik, az embereknek át kell gondolni, hogy mit tud biztosítani a nyugati társadalom és mi az, amit érzelmi kötődéssel itthon tudunk megteremteni” – mondta. Bányász József meglátása szerint az ember társteremtője Istennek, hinni kell a szavak teremtő erejében. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a DELTA hallgatóinak egy állandó és kreatív közösséget kell kialakítaniuk, amelyet hagyományokra és nem légvárakra építenek, mert őseink jól megalapozott, biztonságos jövőt hagytak hátra nekünk.

 

     
Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058