Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Domokos Lászéó Előadása 2013.július 23.

Közérdek és önérdek a magyar közgondolkodásban


Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke immár harmadik alkalommal lép a DELTA katedrájára, ezúttal Közérdek és önérdek a magyar közgondolkodásban című előadásával.
    Az előadás a számvevőszék tevékenységi körét tisztázta: a végrehajtó hatalmi intézmények működését, szabályozását, gazdálkodását, eredményességét és hatékonyságát hivatott ellenőrizni. A hitel magyarázatával folytatta előadását, ami bár magánügy mégis a válság eredményeként közüggyé nőtte ki magát. A hitel egy megelőlegezett jövedelem, bizalmi alap, amely regulázza a jövőbelátó képességet, mert hitelt csak úgy szabad felvenni, ha hosszú távon végig gondolt gazdasági koncepció kidolgozása előzi meg.
    „Egy vezetőnek meg kell tanulni jó kérdéseket feltenni, mert jó válasz csak így nyerhető” – mondta az előadó. Minden témában hármas tagolásban érdemes foglalkozni: megismerni, értelmezni, elemezni, majd döntést hozni, és ezt a döntést végrehajtani. „Ha vezetőként lesztek döntéshozók, mindig mérlegelnetek kell, hogy a ki lesz a partneretek, a csapattagjaitok, kivel akarjátok végrehajtatni a feladatot.” Szükséges egy alaposan végig gondolt helyzetértékelés, fontos, hogy a csapat egyetértésre jusson, és mindenki részt vegyen a munkában. A participáció, vagyis a részvétel fontosságát hangsúlyozta az előadó, miszerint a vezetőnek is részt kell vállalni a probléma definiálásban és a feladat-meghatározásában. Segítenie kell, hogy a közösség egy egységes, demokratikus véleményre, egy közös nevezőre jusson a megoldást illetően.  
    Domokos László szerint a magányos polihisztorok kora véget ért, a csapatban való együttműködés és a közösségi tevékenység ma a célravezető. „Minden siker mögött közösség és intézmény van” – fogalmazott. „Mitől jó egy csapat?” – tette fel a kérdést. Egy hatékonyan működő csapat tagjai motiváltak, innovatívak, érdeklődök, akik akarnak és képesek is együttműködni. Szükséges egy közös szellem és egy közösen elfogadott platform, ami mentén együtt tudnak dolgozni. Mindehhez nélkülözhetetlen egy koordináló, vezető személy, aki a csapat működéseit és tevékenységeit átlátja, irányítja és célirányban tartja,
    Az előadás kitért továbbá a közérdek és önérdek kapcsolatára, a rendezőség és rendezetlenség elvére, illetve a hallgatói kérdések hosszas tárgyalására.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058