Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Eperjes Károly Előadása 2013.07.24.

A Hídember
Eperjes Károly színművés volt a Delta vendége


Az akadémia első évesei a harmadik napon a Hídember című filmet nézték meg, majd az utolsó előadáson Eperjes Károlyt a film főszereplőjét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színészt hallgathatták meg.
Eperjes a hallgatóknak mesélt a film fogadtatásáról és arról, hogyan készült fel a szerepre. A színész fontos filmnek tartja a Hídembert, és örült, amikor Bereményi Géza rendező felkérte. Ugyanakkor elmondta, hogy szerinte sok dologban pontatlanul ábrázolja az alkotás Széchenyi Istvánt, mert úgy látja, torz képet mutat a legnagyobb magyarról.

A szerep kapcsán elmesélte, hogy még a forgatás előtt mélyen beleásta magát Széchenyi életébe, hogy minél hitelesebb legyen az alakítása. Naplója mellett az öngyilkosságáról készült bűnügyi jelentéseket is elolvasta. Pontosan emiatt véli azt, hogy a Hídember is olyan képet fest Széchenyiről, amely azt sugallja, hogy a legnagyobb magyar valójában egy őrült volt. Ez pedig a nemzetre vetítve elég visszás.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Széchenyi politikai tevékenysége miatt kényelmetlen volt az osztrák vezetés számára. Döblingből is kijuttatta leveleit és naplóit, amelyek nem kedveztek a Habsburg berendezkedésnek. Éppen emiatt, és a bűnügyi jelentések ellentmondásai miatt Eperjes szerint nem valószínű, hogy a gróf öngyilkos lett volna. A térdén megtalált pisztoly például inkább utal idegenkezűségre.

Az előadásban Eperjes saját hitvallásáról is mesélt a hallgatóknak. Kereszténységét nagyon fontosnak tartja az életében, amely számára egy komoly iránytú. Ezért is véli úgy, hogy a két legfontosabb olvasmány, amelyet mindenkinek ismernie kell a Szentírás és Arisztotelész Poétikája. Ezekből szerinte megismerhető az erkölcs fontossága, amely tartást adhat mindenkinek.

 

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058