Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Farkas Zoltán Előadása 2013.július 25.

Területfejlesztés és egyéni motiváció összefüggései


Csütörtökön délután hangzott el Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnökének előadása Területfejlesztés és egyéni motiváció összefüggései címmel. A felszólalásban Farkas Zoltán ismertette az önkormányzati átalakításokat és összegezte a sikeres működés és vezetés feltételeit.
    A szervezeti átalakításnál a legfontosabb szempont az volt, hogy a változások ellenére megmaradjon az eredeti színvonal. Fontos a hit, az embernek tudnia kell hova akar eljutni és mit akar elérni. Farkas Zoltánnak és minden sikeresen működő vállalkozásnak is szüksége van egy fiatal, dinamikus, ambiciózus emberekből álló csapatra, akik innovatív feladatmegoldásukkal hatékonyan járulnak hozzá a szervezeti mechanizmusok működéséhez. A vezetőnek tudni kell, hogyan rendezze össze a különböző adottságokkal rendelkező dolgozókat. Farkas Zoltán kihívásként aposztrofálta azt az egy év kemény utat, amikor azzal szembesült, hogyan képes fenntartani dolgozóiban a munkához szükséges folyamatos motivációt.  
A folyamat elején még nem tudta milyen irányokat képes venni a területfejlesztés, ezért fontos volt tudni milyen adottságokkal és milyen körülményekkel rendelkeznek, és ennek mentén kellett koordinálni a változást. A vezetőnek kell önmaga és kollégái idejének és munkaenergiájának kapacitását növelni, és minden nap igénybe kell venni valaki tudását és motivációját. Az előadó a sikeres vezetést és a folyamat eredményességét abban látja, hogy helyzeti előnyben kell indulni, a feladatok megkezdését ők már nem a startnál kezdték.
    Farkas Zoltán interaktív előadása ezután a diákoknak adott szót. Azt a fontos dilemmát kezdte boncolgatni a hallgatóság bevonásával, hogy melyik a járhatóbb út: ha a diákok előbb elhagyják Békés és Csongrád megyét, majd tudással és tapasztalatokkal térnek vissza, vagy ha el sem hagyják a régiót. Úgy látja, fontos, hogy a DELTA hallgatói megszerezzék a szükséges elméleti ismereteket, egyetemen fejlesszék tudásukat, majd amikor hazatérnek megtalálják azt az irányt és fejlesztéspolitikát, ami a régió stabilitásnak alapjait jelentheti.
    Az előadó a hallgatók véleményét és őszinte meglátásait kérte abban, hogy ők miben látják Békés, Csongrád és Erdély előnyeit és hátrányait, fejlődési lehetőségeit. A DELTA hallgatói lelki alkatuknak megfelelően határozott és kritikus szemlélettel ismertették gondolataikat: véleményük szerint például a telített nyugati piac helyett érdemesebb lenne a keleti régió felé fordulni, a területi adottságoknak megfelelően a mezőgazdaságot fejleszteni, az induló vállalkozásokat támogatni, a szakképzett nőket foglalkoztatni, a helyi termelőerőket fejleszteni az export helyett és az oktatás színvonalát emelni.
    „Senki se egyéni ambícióinak teljesítése végett akarjon vezető lenni” – szólt a diákokhoz. A sikeres vezetés egyik kulcstényezője, hogy a különböző szakterületekre és feladatokra meg kell találni a megfelelő szakembert. „Magatoknál okosabb embert foglalkoztassatok és fizessétek meg a piacképes szaktudást” – hangzott a jó tanács. „Ne legyetek féltékenyek, és több szövetségest, mint ellenséget gyűjtsétek magatok köré” – zárta előadását.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058