Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

H.Kovács Eszter Előadása 2013 .július 17.

Lelki és testi egészség


        A DELTA harmadik napjának első előadását H. Kovács Eszter orvos, nyugalmazott ÁNTSZ vezető tartotta Lelki és testi egészség címmel. A szórend szándékoltan fordított, hiszen az előadó véleménye szerint nem testi-lelki, hanem lelki-testi egészségről beszélünk, mert a lélek hat a testre és nem fordítva.
    Egy egészséges lélek szereti az életet, kíváncsi, mert aki nem kíváncsi, hamar megöregszik, két lábbal áll a földön, szeret és tud helyesen küzdeni, és megtalálja azt a helyet, ahol biztonságban érzi magát. „Ha jó irányba állsz, nem kell mást tenned, mint tovább menned” – idézte az előadó, majd hozzátette, hogy keresni kell egy kapaszkodót, igazságot vagy biztos pontot az életben, ami megmutatja a helyes irányt. „Az igazság sok féle lehet – folytatta – de nagyon vigyázzatok arra, hogy ne hamis vagy áligazságokat kövessetek!” H. Kovács Eszter azzal az idézettel folytatta intelmeit, miszerint „semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja milyen kikötőbe tart.” Hangsúlyozta, hogy nem szabad sodródni az életben, mindenről határozott véleményt kell formálni, mert így könnyebb kikerülni a manipulatív üzenetek – például reklámok – csapdáit, ami az embert függőségbe taszítja.
    „Élhet valaki kétezer évig is, ha nem tud gyönyörködni a jóban” – folytatta, majd az idézethez hozzáfűzte: a célunkhoz egy út vezet, és ezen az úton több időt töltünk, és aki végig rohan az úton, nem veszi észre az élet szépségeit. Az előadó ezt követő gondolata bizonyult talán a legcélzottabb üzenetnek a DELTA hallgatói számára, amely ekképp hangzott: „mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de lelkében kárt vall”.  Lehet valaki sikeres, kereshet sok pénzt, gyűjthet maga köré rengeteg érdekbarátot, de az egészséges élethez jó lelkiismeret kell. „A lelkiismeret jelez, és meg lehet ölni” – fogalmazott. Az intelem értelmében tehát a hallgatóknak vigyázniuk kell a lelkiismeretükre, akkor is, ha minden sikert elérnek. Az előadó arra is rávilágított, hogy minden győztes csata után vissza kell tekinteni, hogy milyen lelki romokat hagyunk magunk után, kiket ölt meg a győzelmünk.
    A vezetői szerepvállalás kapcsán azt mondta, hogy amit egy vezető megenged magának, azt az alkalmazottainak is meg kell engedni, mert a vezető nem csak utasít, hanem példát is ad. A szónál sokkal többet ér a minta, amit egy vezető mutat.
    Az előadás végén a testi egészség megőrzésére hívta fel a figyelmet H. Kovács Eszter, amit két rövid, ám annál sokatmondóbb intő szóval zárt rövidre: rendszeresség és mértékletesség. Az előadó meglátása szerint az emberi test olyan jól van megteremtve, hogy egy szoftvert sem lehetne tökéletesebbre megírni. Ha figyelünk a rendszerességre és a mértékletességre, a lelki egészség mellett, a testi egészséget is meg tudjuk őrizni. „A csüggedőnek mindig rossz napja van, a jókedvűnek mindig ünnepe” – fejezte be előadását H. Kovács Eszter.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058