Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

H.Kovács Judit Előadása 2013.július 25.

Hatékony életvezetés


H. Kovács Judit, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője tartott Hatékony életvezetés címmel előadását csütörtök délután, ami a „mit motivál téged?” kérdésre kereste a választ.
    Az előadó a vállalkozói ismereteket az életre próbálta kivetíteni, előadása során a mértéktartás, a számvetés és a tervezés során szükséges ismereteket összegezte. „Meg kell ismernünk életünk rendeltetését és összhangba kell kerülni önmagunkkal” – hangsúlyozta. Minden fejben dől el, az ember sok mindenre képes, de még akkor is meg tudja hozni a helyes döntést, ha az élethelyzet vagy probléma túlmutat képességein. Mint mondta, nincs egyetlen működő életvezetési recept, amit minden helyzetre alkalmazni lehet, minden adott szituációt ki kell értékelni és a tapasztalatok mentén kell folytatni.
    „Milyen stratégia vezet a személyi sikerhez?” – kérdezte. Először a célt és a pontos irányt kell definiálni, mert ha ez nem történik meg, nem tudjuk, merre induljunk. A tudatos gondolkodás nagyon fontos része ennek a folyamatnak. Az előadó felhívta rá a figyelmet, hogy könnyen eltévedhetünk az úton, mert rengeteg információ és módszer vezethet félre bennünket. Hangsúlyozta, ne csak a külső környezetnek, az állandóan változó divatnak és trendeknek akarjunk megfelelni. El kell mélyedni önmagunkban, mert fontos visszajelzéseket kaphatunk. „A fiatalokra van bízva a jövő, de ez attól is függ, mit adunk át nektek, ismerjétek meg a jó példákat, és ezeket kövessétek” – mondta.
    Mit nevezünk ma sikernek? Hatalom, anyagi javak, pozíció, egzisztencia, presztízs, élvezetek? A hatalommal kapcsolatban azt mondta, hogy nagyon oda kell figyelni arra, aki hatalomra tőr. Helyes út, ha valaki a közösség érdekében gyakorolja hatalmát. „Vezető nélkül meghal a nép” – fogalmazott. Az anyagi javakról azt mondta, hogy el kell gondolkodni azon, vajon a pénz valóban boldoggá és sikeressé tesz-e bennünket, mert „olyan világban élünk, ahol csak az anyagi és a testi javak elérésére törekszünk, de valóban ez hoz megnyugvást az életünkben?”
    Attól, mert valakit tehetségesnek és vezetőnek születik, még nem jelenti azt, hogy nem kell végig járni az utat, megmászni a ranglétrát, minden pozícióban alázattal kell végezni a munkát – világított rá H. Kovács Judit. A munkával kapcsolatban azt mondta, hogy héberül a munka kifejezés áldást, dicsőséget, hálaadást jelent, így tehát, ha a munkát lehetőségként kezeljük, akkor az örömforrássá válik az életünkben. Az előadó kétféle munkaszemléletet mutatott be: a hagyományos értékrend szerinti és a posztmodernt világ mentén alakuló szemléletet. Az előbbi azt mondja, hogy a munka felhívás, lehetőség, arra figyel, hogy mit adhat, és nem arra, hogy mit zsákmányolhat ki, izgalmas és kihívást jelentő a mindennapokban, és azt vallja, nemes dolog alkotni és létrehozni. Ezzel szemben a posztmodern világszemlélet szerint a munka gyakran csak szükséges időtöltés, csupán pénzszerzésre szolgál, nem a konkrét eredményeket helyezi középpontba, arra való, hogy létfenntartásunkhoz hozzájáruljon. A két eltérő szemlélet egészen más mindennapokat eredményez, a DELTA hallgatóinak is el kell dönteni, melyik mentén szervezik a életüket és miként gondolkodnak a munkáról. A kudarc kezelésével zárta előadását H. Kovács Judit, azt mondta, a kudarc kezelése és megélése megalapozhat egy újabb sikert.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058