Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Kocziszky György Előadása 2013.július 26.

Pénz és Igazság


A DELTA első évfolyamának záró napján Kocziszky György, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja az MNB Monetáris Tanács tajga szólalt fel Pénz és Igazság címmel.
A pénz és tisztesség nem szinonimája egymásnak, az elmúlt két évtizedben igen távol álltak egymástól – kezdte az előadó. „A pénznek nincsen szaga” – azaz teljesen mindegy, csak pénzhez juthassak. „Pénzzel nem lehet mindent mérni, nem lehet mindent megvásárolni” – fogalmazott. Ezzel a két idézettel vezette be az előadás gondolatait és szakmai ismereteit. „Ha gazdag vagyok akár tisztességes is lehetek. Ez nem igaz” – szögezte le.
A pénz funkciójával kapcsolatban azt mondta, hogy a pénz torzult, ennek pedig számos negatív következménye van, ami a személyiségjegyekben és a gazdasági életben is megjelenik.  Egy közgazdász számára ma öt funkciója van a pénznek, ami egy történelmi folyamat eredményeképp alakult ki: értéket mér, csereeszköz, felhalmozási, spekulációs és hatalmi eszköz. Utóbbi kettő a legveszélyesebb funkciója a pénznek. A munkával előállított pénz számomra érték. Mi a pénz egészséges körforgása? Téves szemlélet az, hogy előbb a pénz volt, aztán a munka. Felhalmozási formában a pénz lehet áru, vállalkozás, megtakarítás és pénzügyi befektetés.
A pénz egyre veszélyesebb tulajdonságokra tesz szert. Például, ha beteszem a bankba, vagy részvényt vásárolok: a bankban kamatot kapok, a részvényt azért veszem, mert arra számítok, hogy óriási nyereségre teszek szert, de egyik sem igényel tényleges munkabefektetést. Az ily módon, vagyis spekuláció mentén szerzett pénz veszélyes, mert nincs mögötte valód teljesítmény.
A pénz hatalmi eszköz. Az előadó arra hívta fel a figyelmet, hogy óvatosan bánjunk a pénzzel, mert akinek pénze van, fölénybe kerül az áruval szemben, így válik hatalmi eszközzé. „Akinek pénze van, hatalomra tehet szert.”A világon fellelhető pénzmennyiséget száznak tekintem, kilencvenöt pénzegység mögött semmi sincs, csak a maradék öt százalék mögött van szolgáltatás, termék, amit forró pénznek neveznek. „Mi az egyensúly visszaállításának esélye?” – tette fel a kérdést az előadó. „Pénzért mindent meg lehet kapni, de ez nem igaz, hitelt vehetsz pénzért, de étvágyat nem, orvosságot nem, de egészséget igen, csillogást igen, de békességet nem, pénzért csak a kérgét kapod, de nem a magvát” – válaszolta meg egy idézettel. „Kívánom, hogy az önök korosztálya lássa a kéreg mögött a magot és a tartalmat, kívánom, hogy legyen pénzük, de munkával és tisztességes módon. Nem a pénz tisztességtelen, hanem az ember vagy a rendszer, ami azzá teszi.”

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058