Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Komlósi Piroska Előadása 2013.07.16.

Családból az életbe dolgosan


A DELTA második napjának első előadását Komlósi Piroska pszichológus tartotta Családból az életbe dolgosan címmel, amely a magánélet és a munka közti egyensúlyra való törekvésre hívta fel a hallgatók figyelmét.    
Az előadás fókusza arra a gondolatra épült, hogy a családból hozott minták és értékek, a szülői példamutatás alapjaiban határozza meg a döntéshozatali folyamatot, életszemléletünk és a munkához való hozzáállásunk. A pszichológus mindenekelőtt olyan népi bölcsességekre hívta fel a figyelmet, amit vélhetően szüleinktől hallhattunk először, mint például a „ki mint vet, úgy arat” vagy a „ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”. A családtól nem csak ismereti tudást, hanem az élethez való viszonyulás alapjait is kapjuk, így bizonytalan helyzetben, azok a gondolatok segítenek hozzá a megoldáshoz, amelyeket otthonról hozunk. A pszichológus szerint a család funkciója, hogy védjen és tápláljon.
    „A tehetség mellett legalább akkora szorgalomra is szükség van a sikerhez, a két tulajdonság egyenértékű” – emelte ki az előadó. Három képességet nevezett meg, amelyeket fejleszteni kell a felnőtté válás során: a tájékozódás, mint a beilleszkedés legfontosabb eleme, az alkalmazkodás minden új környezethez vagy közösséghez, mert – mint hangsúlyozta – csoporttagként vagyunk biztonságban, és hogy tisztában kell lennünk erőforrásainkkal, mert csak ezek biztos tudatában leszünk képesek kigondolni a következő lépést.
    Komlósi Piroska szerint egy feladathoz kétféleképpen lehet viszonyulni: megélhetjük azt lehetőségként, ami aktívvá tesz, és megélhetjük kihívásként, ami passzivitásba visz. A „rózsaszín szemüveggel” a lehetőséget látjuk, a „szürke szemüveggel” a kihívást, és az, hogy melyik szemüveget viseljük, a családból hozott minta dönti el. „Aki saját, belső erejéből kezd el cselekedni, annak az erőforrásai megsokszorozódnak, ellenben a kényszer elrabolja az energiákat, így a munkát erőfeszítés alatt kell végezni” – fogalmazta meg a feladathoz való hozzáállását.
    „Milyen készségeket fejleszt a munka?” – tette fel a kérdést, a válasz öt alapvető képességet foglalt magában: a munka fejleszti a figyelmet, a kritikai hozzáállást, az elemző készséget, a logikus gondolkodást és a reprodukáló készséget. „A munkavégzés során fejlődik az ember teljesítőképessége” – hangsúlyozta, majd hozzátette: lássuk meg a másik ember munkájában az időt, az energiát, a figyelmet, az érzelmi ráhangolódást és azt a szellemi kapacitást, amit befektetett. Végezetül a pszichológus azt kívánta a DELTA hallgatóinak, hogy legyenek képesek létrehozni értékeket, és becsüljék meg társaik munkáját.

 

     

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058