Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Lázár Imre Előadása 2013.július 24.

Stressz munkával és munka nélkül


Hogyan függ össze a stressz a globalizációval és a történelemmel? – tette fel a kérdést Lázár Imre belgyógyász és antropológus, a Semmelweisz Egyetem Magatartástudományi intézet antropológiai részleg vezetője, szerdán a Dél-Alföldi Talentum Akadémia első évfolyamos hallgatóinak. A szakértő előadásában rávilágított, hogy mitől is vagyunk stresszesek munkával vagy éppen munka nélkül.
A stressznek számos oka lehet, hátterében rengeteg dolog állhat, a személyes traumáktól és válságoktól kezdve, a történelmi környezetig szinte bármi okozhat kisebb szorongást életünkben. Lelkiállapotunk pedig szorosan összefügg testünk egészségével, a pszichoszomatikus kórok gyakran járnak patologikus elváltozásokkal is. A stressz olyan betegségek kialakulásában is szerepet játszik, mint a rák különböző fajtái vagy a szív és érrendszeri problémák.
    Lázár Imre előadásában látszólag egészen messziről, az antropológia és a jelen történelmi helyzet szemszögéből közelítette meg a stressz kérdését, amely mostanra népbetegség lett, köszönhetően a globalizált világban átalakult vállalati kultúrának. Ennek a klímának szerves része a lecserélhetőség érzése, amely konstans szorongásban tartja a munkavállalókat, ez pedig a munkateljesítmény csökkenésével jár.
De minek köszönhetjük ezt a helyzetet? Lázár úgy látja, hogy a jelenlegi szülők, akik a második világháború után elanyátlanodva nőttek fel most nem tudják kellő szeretettel és törődéssel felnevelni gyermekeiket, hiszen azonnal vissza kell állniuk munkába. A leghangsúlyosabb elem a termelés lett, vagyis a nyolc óra pihenés és munkán túl fennmaradó időben a fogyasztásé a főszerep. Ahogy a szakértő a DELTA-soknak fogalmazott, „egy kulturális tatárjárás után vagyunk”, vagyis a család és a kultúra szerepét most a globalizált vállalatok világa vette át, kevés teret hagyva a tradicionális értékeknek.
    Az állandó kényelmetlenség és félelem, amelyet a szeretet hiányos szervezeti klímák gerjesztenek egyenes úton vezetnek a stresszben kiégő társadalomhoz. Ebben a pszichológiai eredetű testi betegségek számos ponton jelentkezhetnek, csökkentve ezzel a munkaképességet, amely fokozza a szorongás érzetét. Az állás elvesztése után a munkából felszabaduló emberek szinte azonnal megnyugszanak, egészen addig, ameddig a helykeresés félév után fel nem őrli az embereket. Vagyis az új vállalati kultúra egy öngerjesztő folyamatot hozott magával, amely csak az emberek kiégését fokozza.
Az egyetlen kiutat ebből a helyzetből Lázár meglátása szerint az jelenti, ha a jövő vezetői stressztől mentes környezetet tudnak majd teremteni alkalmazottaiknak. Ehhez a legcélszerűbb, ha az új munkáltatók a hiányzó anyai szeretethez hasonló gondoskodással várják és fogadják majd a beosztottaikat. A Dél-Alföldi Talentum Akadémiából kikerülő stratégiai vezetési képességekkel rendelkező hallgatók feladata tehát az lesz, hogy egy merőben más vállalkozási szemlélet móddal kezeljék az alájuk tartozókat.

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058