Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Mészáros Antal Előadása 2013. július 18.

Etika és vállalkozás


A csütörtöki napot Mészáros Antal cégvezető nyitotta meg. Etika és vállalkozás címmel tartott előadásának vezérfonala a „kié a felelősség?” gondolatkörre épült. Az előadó – hasonlóan másokhoz – vállalkozása működését személyes szakmai és élettapasztalataival egészítette ki.
    „Annál fantasztikusabb érzés nincs, mint megtalálni valami újat” – kezdte az előadó, majd azt az első gyermekkori élményét idézte fel, amikor először érezte, hogy egy adott probléma szinte észrevétlenül feladattá fordult át. „Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen?” – tette fel a kérdést, amire a hallgatóság több alternatívát is említett. Mészáros Antal saját tapasztalatára építve a sikeres vállalkozót harminc százalék tudása, húsz százalék tehetsége, és ötven százalékban szerencséje alapján határozta meg.
    „Ha úgy adok valamit önzetlenül – legyen az egy jó szó, vagy kézzel fogható dolog – hogy nem minden esetben várok érte viszonzást, az egy olyan zseton lesz a zsebemben, ami felhatalmaz később arra, hogy probléma esetén mások is önzetlenül adjanak valamit” – világított rá az érdek nélküli segítség fontosságára az előadó.
    A felelősség problematikájára visszatérve Mészáros Antal hangsúlyozta, hogy sosem szabad másra hárítani a felelősséget, mindig azé a felelősség, aki az ötletet adta. A szakmai kapcsolatokról azt mondta, hogy abban az esetben beszélhetünk együttműködésről, ha azok bizalomra épülnek, és így a partner úgy ad információt – ami az üzleti életben és a versenyszférában elengedhetetlen – hogy nem követel érte semmit.
    Az építőiparban működő vállalkozása munkásságát azért is részletezte a cégvezető, mert a felelősség itt sokkal nagyobb kockázati tényező, hiszen emberi életek is múlhatnak rajta. Erre egy németországi vonatbaleset példáját hozta, ami kétszáz kilométeres sebességgel siklott ki egy hídon, mert megpattant a sínen. Kiderült, hogy a híd egy karmos végű fémcsavarja pattant el, így a felelősség azé, aki ezt a terméket hibásan állította elő. Mészáros itt tért ki az etika, ez esetben a terméketika fontosságára, miszerint minden vállalkozónak kötelezettségvállalása van az előállított termékeivel kapcsolatban. Az ezt kiegészítő társadalmi felelősségvállalásról elmondta, hogy a cégnek szűkebb és tágabb értelemben vett környezete felé is vannak kötelezettségei.  Fontos az alkalmazottak, a befogadó város és az ország iránt egyaránt valamilyen felelősséget vállalni. Mészáros Antal cége például étellel segít szegény családokat. A kezdeményezést az indította el, mikor tudomásukra jutott, hogy a szegény családból származó gyermekek súlya a karácsonyi szünet előtt három-négy kilogrammal több volt, mint utána. Ők azt szeretnék, hogy ez fordítva legyen.
    Az előadás végén Mészáros Antal az etikus magatartás fontosságára hívta fel még egyszer a hallgatók figyelmét, és hogy a felelősséget sosem szabad másra hárítani.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058