Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Mezei János Előadása 2013.07.22.

A személyes identitás meghatározó színterei


A hétfői nap második előadását Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere tartotta A személyes identitás meghatározó színterei címmel. Az előadó a család, a közösség és a nemzet fontosságáról beszélt személyes és érzelmi töltetű felszólalásában.
    „Mondjatok valamit, ami szerintetek lehetetlen” – kérdezte a hallgatóktól, majd hozzátette, hogy nincsen olyan tény vagy állítás, amit ne lehetne megcáfolni. A lehetetlen tehát ily módon nem létezik. „Ne engedjétek magatokat ebből a lendületből kizökkenteni, meg kell próbálni megtalálni magatokban, ami belétek van kódolva” – szólította fel a hallgatókat. Mezei János életútja legjelentősebb kihívásainak felvázolásával világított rá arra, hogy ha az ember valamit nagyon szeretne, még a világot irányító elemek is hozzájárulnak a sikerhez. A biztos hit és akarat tehát meghatározó tényezője a sikernek.
    Majd a boldogság fogalmát definiálta, véleménye szerint a boldogság alapja a célkitűzés, és a célok beteljesülése. A tartós boldogság fenntartásához tehát a folyamatos célok megfogalmazása majd beteljesítése járul hozzá. Hangsúlyozta, nincsen egyéni boldogság közösségi boldogulás nélkül. Az ember felhalmozhatja maga körül a pénzt, de ha a közösség, amiben él szegény, kirekesztik. Az anyagi javak felesleges felhalmozását a halász meséjével példázta: az öreg halász minden nap kimegy a nyílt vízre, fog két halat, hazaviszi, megsüti, megeszi, majd este ismét kihajózik és elmélkedik a naplementében. Egy nap meglátogatja őt egy gazdag ember, és megkérdezi, tőle, miért nem fog több halat, amit el tudna adni, és így nemcsak a napi betevője lenne meg, hanem pénze is. Ha több halat ad el nagyobb csónakot tud venni, ha nagyobb csónakja lesz, több halat tud fogni. Ha több halat fog és több pénze lesz, alkalmazottakat is fel tud venni, akik segítenek neki. A munkások segítségével még több halat fog, még nagyobb hajót tud venni, és még több pénze lesz. A pénzből palotát építhet magának a partra, annyi munkást foglalkoztathat, hogy neki már nem is kéne dolgoznia. Ha sok pénze lesz és nem is kell dolgoznia, minden nap kihajózhat a naplementébe elmélkedni. Az öreg halász nem értette a gazdag ember feltevését. Miért kéne még többet dolgoznia és fejlődnie, hogy végül ugyanazt tegye, amit most tesz: nyugalomban elmélkedjen a naplementében.
    Mezei János a halász meséjéből azt a következtetést adta, miszerint az ember folyton magasabbra törekszik, de nem a közösségi boldogulás céljainak mércéjét, hanem az anyagi mércét teszi magasabbra.  „Formálódjatok csapatokba, és valósítsátok meg a lehetőségeket” – mondta.
    Mezei János a következő intelemmel zárta előadását: „Ne toporogjatok, vegyétek kezetekbe az életeket, és térjetek haza arra helyre, ahonnan jöttetek, mert őszinte lelki boldogságot csak otthon kaphattok.”

 

   
    Fotó: ZENTAI PÉTER    

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058