Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Mochnács Mihály Előadása 2013.július 17.

Nagy elődök, magyar tudósok a világban


A DELTA harmadik napjának utolsó előadója Mochnács Mihály mérnök, cégvezető volt, aki Nagy elődök, magyar tudósok a világban címmel tartott szakmai bemutatót.
    Az előadó olyan történelmi alakokat mutatott be a hallgatóságnak, akiket követendő példaképeknek szánt. Az előadást azzal a meglátással kezdte miszerint, az ember az egyetlen olyan élőlény a Földön, aki saját képességei fejlesztésére törekszik. A nagy elődök sorát Kempelen Farkas nevével nyitotta, akinek elsősorban a sakkozógép feltalálását köszönheti a világ. Majd Széchényi István nevével folytatta: „Széchényi a maga tulajdonságaival és jellemvonásaival nagyon hasonló lehetett, mint ti” – mondta a DELTA innovatív, önmotivált, kezdeményező alkati tulajdonsággal rendelkező hallgatóinak.
    A sort Jedlik Ányossal folytatta, akit „rendkívül nyitott, a világot értő módon felfogó emberként” mutatott be. Jedlik Ányos nevéhez köthető többek között az első elektromotor megalkotása, az öngerjesztés elve, a dinamóelv leírása és a feszültségsokszorozás felismerése. Az előadó szerint rengeteg olyan magyar származású tudós nevét lehetne említeni, akik korszakalkotó sikereket értek el, de nem Magyarországon, hanem külföldön boldogultak.
    A nagy elődök sora Kármán Tódorral folytatódott, aki a szuperszonikus légiközlekedés és a rakétatechnológia úttörőjeként ismert. Mochnács Mihály kétféle tudóst különböztetett meg: az első, aki intuíció révén, homályos körvonalak mentén halad előre, megérzésből dolgozik, a másik az elemző típus, a részleteket is alaposan kidolgozó tudós. Kármán Tódort az előbbihez sorolta, míg a második típusra Neumann János világszerte ismert matematikust hozta fel példának.
    A fent említett nevek és teljesítmények konklúziójaként az előadó rávilágított arra, hogy az ember sosem tudhatja biztosra, melyik az a kor, amikor neki kell állni a megvalósításnak. Mikor jön el a cselekvés ideje, így el kell kezdeni létrehozni dolgokat, még akkor is, ha a siker nem garantált. Ezzel az útravalóval zárta előadását Mochnács Mihály.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058