Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Németh Erzsébet Előadása 2013.július 22.

Hogyan legyünk sikeresek a munka világában?


A Dél-Alföldi Talentum Akadémia első évfolyamos szakmai előadássorozatának első felszólalója Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék igazgatóhelyettese volt. A szociálpszichológiai alapokon nyugvó előadás az önismeretről, a sikerről és motivációról, az egyéni teljesítményről és az ezzel szoros párhuzamban álló személyes hatékonyságáról nyújtott hasznos ismeretet.
    Németh Erzsébet szerint az embernek egész életében építenie kell a legnagyobb tőkéjét, ami az ő meglátása szerint az ember hírneve, személyi hitelessége. Majd feltette a kérdést: „mitől függ az, hogy valaki mennyire sikeres az életben?” A szociálpszichológus a feladathoz valló hozzáállás szempontjából az emberek két csoportját különböztette meg: a sikerorientáltak, akik nem szeretik a túl könnyű és túl nehéz feladatokat, a lehetetlen feladatokat kerülik. A kudarckerülők a nagyon könnyű vagy a nagyon nehéz feladatokat részesítik előnyben. Fontos a megfelelő igényszint, míg a sikerorientáltaknak általában magas, addig a kudarckerülőknek alacsony. Az igényszintet a feladat sikeressége is meghatározhatja. A magas, de reális igényszint az ideális. A DELTA hallgatói többségükben sikerorientáltak és a magas igényszintűek, ami azért szerencsés, mert az ezen típusba tartozó emberek mindig távlati célokat fogalmaznak meg maguknak.
    Az előadó ezután a teljesítmény és az izgalom közötti kapcsolatot elemezte. „Ha valaki egy bizonyos szintnél jobban szorong, nem tud jól teljesíteni. Optimális teljesítményünket kell megtalálni, minél nagyobb intellektuális felkészültséget igényel a munka, annál zavaróbb a stressz” – fejtette ki Németh Erzsébet. Majd a karrierrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy megfigyelhető, hogy azok az emberek lesznek sikeresebbek a munkában, akik szabadidejükben is szívesen foglalkoznak szakmai kérdésekkel, míg azok, akik a szabadidőt csak szórakozásra és kikapcsolódásra használják, ötven éves korukra már annyit sem tudnak, mint érettségikor. A világot felfedező kíváncsiságot, mint pozitív értéket hangsúlyozta.
    Személyes hatékonysággal és a tanult tehetetlenség illetve a tanult leleményesség magyarázatával folytatódott az előadás. A tanult leleményesség értelmében az ember úgy éli az életet, hogy ha bajba kerül, vagy problémával találkozik, megoldja. De ha az ember azt tapasztalja, hogy a feladatok vagy problémák tőle függetlenül történnek, nem tud mit csinálni a saját érdekében, így leszokik a próbálkozásról, ami pedig a tanult tehetetlenséghez vezet.
    „A küzdőképesség fejleszthető” – hangsúlyozta Németh Erzsébet, majd hozzátette: „azoknak az embereknek, akiknek jó a küzdőképességük, ők általában bíznak magukban, képesek a nehéz helyzeteket próbának tekinteni, úgy érzik, feladatuk van az életben.” Németh Erzsébet előadását azzal a gondolattal zárta, hogy bár a karrier és a siker nagyon fontos az életben, az egyéni és teljes boldogság legyen mindenki számára a végső cél.

   
         
Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058