Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Sápi Ákos Előadása 2013. július 18.

Pénzügyekről – Józanul


Sápi Ákos közgazdász csütörtökön tartott előadást Pénzügyekről – Józanul címmel. A bemutató az Econventio Közhasznú Egyesület munkásságát és a pénzügyi kultúra és értékrend alapjait mutatta be.
    A legtöbb ember a körülményeket okolja azért, amire jutott, pedig a mai világban azok jutnak előre, akik megkeresik a lehetőségeket – ezzel a gondolattal kezdte az előadó. Az econventio az economia és a conventio szavakból tevődik össze, a tudás és az attitűd egységéből áll össze a pénzügyi kultúra. „Érzelmi vagy tudás alapon hoznak döntést az emberek?” – tette fel a kérdést. A hallgatóság véleménye megoszlott. Amíg a lányok többsége az érzelmi alapon hozott döntésekre voksolt, addig a fiúk nagy része a tudásra szavazott. Sápi Ákos a lányoknak adott igazat, az emberek kilencven százalékban érzelmi, a fennmaradó tíz százalékban tudás alapon döntenek, ha pénzügyeikről van szó. Így nem meglepő, hogy a pénzintézetek nem arra költenek pénzt, hogy az ügyfeleiknek elmagyarázzák a bonyolult szerződéseket, hanem érzelmi töltetű reklámokat készítenek. Az egyesület alapítói egy pénzügyi tudás és pénzügyi attitűd mérésére alkalmas modellt hoztak létre, amit tesztformájában középiskolásokon mérnek.
    Az előadó ezután a lehetetlenség fogalmáról hozott idézettel folytatta, ami így kezdődött: „A lehetetlen csupán egy nagy szó, a lehetetlennel csupán a kisemberek dobálóznak. (…) A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” Sápi Ákos a diákok véleményére is kíváncsi volt a lehetetlennel kapcsolatban, amire több reflektálás is érkezett. A fogalom tisztázása nem volt véletlen, hiszen a DELTA hallgatóiban nagyon fontos tudatosítani, hogyan győzzék le még a lehetetlennek tűnő feladatokat vagy problémákat is. Ezután Sápi Ákos egy kis ajándékot nyújtott át a közönségnek: 86.400 dollárt kapott minden hallgató, egy feltétellel, ez a pénz csak egyetlen napig felhasználható, ha ez a nap letelik, a pénz is kárba vész. A pénz jelképes, a 86.400 másodperc viszont nem. Ennyi jut ugyanis minden napra, és ha az ember ezt az időt nem használja el, örökre kárba vész. Ezt az ajándékot mindenki minden nap megkapja, kérdés, ki hogyan tud élni vele. „A tegnap történelem, a jövő rejtély, a mai nap ajándék.”
    A lehetetlenség után a következő fogalom a siker volt: „mije van egy sikeres embernek” – hangzott a kérdés. A diákoktól gondolkodás nélkül jöttek a válaszok, az előadó viszont az érzés szót találta helytállónak: érzése van, öröme van a sikeres embernek. „A sikeres emberekre sokkal inkább jellemző, hogy megszerzik és megtartják a vagyonukat” – fogalmazott. „Legyenek terveid és azokat valósítsd meg” – szólt az intelem, hiszen így a teremtés örömét tapasztalja meg az ember. A sikerhez vezető út az előadó véleménye szerint négy állomást tartalmaz: gondolat, kimondott szó, cselekvés, ellenőrzés. A sikeres emberekre a pozitív gondolkodás, a tudás, a kitartás, a változásra és a fejlődésre való képesség a jellemző. Sápi Ákos mozgalmas és ösztönző előadása végén még elmondta: „ismerd fel a gyengeségeidet, javítsd, amíg erősségé vállnak.”  


 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058