Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Zakar Péter Előadása 2013.július 19.

Sikeres tanulás és a fejlődőképesség kritériumai


Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja a Sikeres tanulás és fejlődőképesség kritériumai címmel megtartott előadása a hatékony tanulási folyamatok ismertetése mellett a hazai felsőoktatás jelenlegi helyzetéről is szólt.
    „Sikertelen vagy haszontalan tanulás nincs” – szögezte le az előadó. A tanulási folyamat által fejlődik a gondolkodási struktúra is, a tanulás csúcsa, amikor a megtanult rendszerben tudunk alkotni valami újat. Például a politikusok csak rövidtávon képesek megjegyezni dolgokat. Zakar Péter felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az ismeretanyagot aktívan kell használni, nemcsak az elsajátítás idején. Ha valami nem sikerül az életben, nem másokat kell hibáztatni, hanem önmagunkat kell mindenekelőtt elővenni, egyensúlyi helyzetre kell törekedni. Az embereknek saját korlátaihoz képest, de mindig és folyamatosan művelni kell önmagát. Az előadó hangsúlyozta, hogy nem azáltal lesz valaki nagy tudású, ha hatalmi erővel bizonyítja. Zakar Péter szerint a tanulási folyamatnak van egy alkotó és egy termékeny időszaka, amit minden ember egyéni idő-felhasználási üteme határoz meg.
    „Az ember az egyedüli élőlény, aki a környezetre reflektív módon képes élni, és a tudásra, az innovációra és az önkifejezésre törekszik” – fogalmazott. Zakar Péter ezután a felsőoktatásról vallott nézeteivel egészítette ki az előadást, véleménye szerint jelenleg az országban nem elit-, hanem tömegoktatás folyik, amelyre a felaprózódott szakok jellemzőek, amiknek nincsen pontos tárgya, vagy iránya. A nyelvtanulás jelentőségére is felhívta a figyelmet. Az előadó a helyes utat olyan „szigetek” kialakításában látja, ahol „meg tudjuk védeni az oktatás színvonalát” – mondta.

 

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058