Belépek Elfelejtettem a jelszavam

 


Együttműködő partnerek:

 

 

BékésDrén Kft. 

 


Békés Megyei Önkormányzat

 

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Előadássorozat 2013.07.15-19.

DELTA Nyári Akadémia 2013. július 15 - 19.  Előadásai

 

DELTA Nyári Akadémia MEGNYITÓ
2013. július 15

 

Alázat, bátorság és kitartás

A 2013-as Dél-alföldi Talentum Akadémia július 15-én, hétfőn ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, melyen Barkász Sándor, a DELTA alapítója, és Antal Zsolt, a képzési program vezetője köszöntötte a másod- és harmadéves diákokat. Beszédet mondott még Gajda Róbert országgyűlési képviselő, gyulai alpolgármester, Czégény Gyula, a Klebelsberg Intézmény Fenntartó Központ tankerületi igazgatója és Kovács Zsuzsanna a Harruckerm Közoktatási Intézmény intézményigazgatója.
tovább »

 

Barkász Sándor Előadása 2013. július 15

A meggyőzés egyéni technikái

 

A 2013-as Dél-alföldi Talentum Akadémia szakmai képzésének első előadója, a DELTA alapítója, Barkász Sándor volt, aki hétfő délután A meggyőzés egyéni technikái címmel tartott előadást. „A meggyőzésnek tartalmi és formai eszközei különíthetőek el” – mondta, majd hozzátette, hogy ha a forma mögött nincs tartalom, az önmagában semmit sem ér, hiszen az embert sem az öltözék határozza meg, hanem a belső tartalom.

A hallgatóság bevonásával az előadó a meggyőzés és a manipuláció közti alapvető különbséget vázolta fel. Véleménye szerint utóbbi mindig az önzést használja ki, a manipulációt, mint „ügyes átverést” definiálta, amely csak abban az esetben lehet morálisan és etikailag is elfogadható, ha az a meggyőzni kívánt fél érdekeit szolgálja.

tovább »

 

Fekete Péter Előadása 2013. július 15

A figyelem fokuszálása

 

„Hogyan lehet elterelni a figyelem fókuszát?” Az előadó egy bűvész trükk segítségével szemléltette: mozdulataival és szavaival egy pontra irányítja a néző figyelmét, és amíg a szemlélő arra a pontra figyel, ahova a bűvész szeretné, addig láthatatlanul végrehajtja a trükköt. A hétfői nap második felszólalója Fekete Péter a Nemzeti Színház Miniszteri Biztosa, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója volt.

Fekete Péter: A figyelem fókuszálása címmel megtartott előadása arról a kitartó és kalandos életútról szólt, ahogy fiúként elindult Nyugat-Magyarországról és elérkezett a békéscsabai Jókai Színház igazgatói posztjáig. Az előadó élettörténete tanulságait és vezetőként megélt tapasztalatait osztotta meg a diáksággal.

 
tovább »

 

Komlósi Piroska Előadása 2013. július 16.

Családból az életbe dolgosan

 

A DELTA második napjának első előadását Komlósi Piroska pszichológus tartotta Családból az életbe dolgosan címmel, amely a magánélet és a munka közti egyensúlyra való törekvésre hívta fel a hallgatók figyelmét.   
Az előadás fókusza arra a gondolatra épült, hogy a családból hozott minták és értékek, a szülői példamutatás alapjaiban határozza meg a döntéshozatali folyamatot, életszemléletünk és a munkához való hozzáállásunk. A pszichológus mindenekelőtt olyan népi bölcsességekre hívta fel a figyelmet, amit vélhetően szüleinktől hallhattunk először, mint például a „ki mint vet, úgy arat” vagy a „ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”. A családtól nem csak ismereti tudást, hanem az élethez való viszonyulás alapjait is kapjuk, így bizonytalan helyzetben, azok a gondolatok segítenek hozzá a megoldáshoz, amelyeket otthonról hozunk. A pszichológus szerint a család funkciója, hogy védjen és tápláljon.

tovább »

 

Petro Kinga Előadása 2013. július 16.

Kék Óceán stratégia 60 percben – a jéghegy csúcsa

 

A keddi nap második felszólalója Petro Kinga közgazdász volt, aki a „Kék Óceán” stratégia ismertetése mellett arra is magyarázatot adott, miért lesznek világszerte sikeresek, innovatívak és úttörőek a „magyar agyból” kipattant ötletek.
    A marketingben kidolgozott „Kék Óceán” stratégia ellenpárja vagy alternatívája a „Vörös Óceánnak”: az előbbi a piacra lépő, új termékekre fókuszál, míg utóbbi a piacon már meglévő szereplők közti versenystratégiát dolgozza fel. A „kék” és „vörös” elnevezések jelképesek, akkor vörös az iparág, ha vérzik, mert erős és telített a piac, nagy a verseny, és akkor kék, ha még nincsen konkurencia az adott területen. „Azért kék, mert újszerű, és nem elfogadott, az új kezdeményezésekre alkalmas a terület” – mondta az előadó. „De miért óceán?”


tovább »

 

Némethy László Előadása 2013. július 16.

" Hogyan jövünk le biztonsággal a csúcsról "

 

     Az elsősorban közgazdaságtani ismereteket nyújtó előadást tartott „Hogyan jövünk le biztonsággal a csúcsról” címmel Némethy László, az Euro-Phoenix Hungary ügyvezető igazgatója kedd délután.
    „A tőke nem cél, hanem eszköz” – kezdte felvezetőjét Némethy. A vállalkozónak mindenekelőtt befektetőre van szüksége, így az előadó a diákok bevonásával arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit keres egy befektető. Némethy a menedzsmentet emelte ki, mint legfontosabb tényezőt, továbbá a vállalkozó egyéni és üzleti stratégiája, tudása és integritása számít még sokat. A közgazdász Camelot városbeli Merlint hozta fel példának, aki fordított sorrendben élte az életét.

tovább »

 

Czégé Zoltán Előadása 2013. július 16.

Ön coach az alkalmazkodás iskolája

 

Czégé Zoltán HR tanácsadó volt a keddi nap utolsó előadója, aki Az alkalmazkodás iskolája című előadásában négyféle embertípust mutatott be, többek között azt a gyorsütemű, domináns és határozott úgynevezett ellenőrző típust is, amelyikbe többségében a DELTA hallgatói is tartoznak.
    „A vitát megnyerni csak elkerülve lehet” – szögezte le az elején. Az alkalmazkodás legfontosabb eleme, ha bele tudunk helyezkedni a másik ember szerepébe, meg kell tudni érteni az ő problémáját, ehhez pedig fel kell tudni ismerni, milyen alkati tulajdonságokkal bír. A tanácsadó négyféle embertípust különböztetett meg, ami az asszertivitás vagy más néven dominancia és a fogékonyság tengelyek mentén mérhető. Az ellenőrzők eredmény-centrikusak, gyorsüteműek, önállóak, könnyen és gyorsan hoznak döntéseket és határozott véleményük van. 

tovább»
 

H. Kovács Eszter Előadása 2013. július 17.

Lelki és testi egészség

 

         A DELTA harmadik napjának első előadását
H. Kovács Eszter orvos, nyugalmazott ÁNTSZ vezető tartotta Lelki és testi egészség címmel. A szórend szándékoltan fordított, hiszen az előadó véleménye szerint nem testi-lelki, hanem lelki-testi egészségről beszélünk, mert a lélek hat a testre és nem fordítva.
    Egy egészséges lélek szereti az életet, kíváncsi, mert aki nem kíváncsi, hamar megöregszik, két lábbal áll a földön, szeret és tud helyesen küzdeni, és megtalálja azt a helyet, ahol biztonságban érzi magát. „Ha jó irányba állsz, nem kell mást tenned, mint tovább menned” – idézte az előadó, majd hozzátette, hogy keresni kell egy kapaszkodót, igazságot vagy biztos pontot az életben, ami megmutatja a helyes irányt.  „Az igazság sok féle lehet – folytatta – de nagyon vigyázzatok arra, hogy ne hamis vagy áligazságokat kövessetek!” H. Kovács Eszter azzal az idézettel folytatta intelmeit, miszerint „semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja milyen kikötőbe tart.” Hangsúlyozta, hogy nem szabad sodródni az életben, mindenről határozott véleményt kell formálni, mert így könnyebb kikerülni a manipulatív üzenetek – például reklámok – csapdáit, ami az embert függőségbe taszítja.

tovább»

 

Alács Lajos Előadása 2013. július 17.

Vezetői szerepvállalás, iránymutatás

 


Alács Lajos független energiapiaci szakértő már nem először állt a DELTA képzési program katedráján, ismerősként tért vissza a hallgatók közé. Szerda délelőtti előadásában nagyvállalati, felsővezetői tapasztalatait osztotta meg a diákokkal.

    Mindenekelőtt három lényegi dolgot hangsúlyozott, amivel szerinte egy jó vezetőnek bírnia kell. A vezetőnek határozott értékrenddel kell rendelkeznie, mert, amikor döntést hoz, nincs ideje mérlegelni, mi a jó és a rossz, mi helyes és helytelen. Természetesnek és magától értetődőnek kell lennie a jó iránynak. A második fontos tényező a munka szeretete, amihez tehetség, tanulás és fegyelem szükséges.
Harmadik elengedhetetlen elemként az örömöt említette, mindent, amit az ember végez, csak örömmel szabadna tennie.  „Egy napon arra döbbentem rá, hogy már csak hibázhatok”

tovább»

 

Varga Lajos Előadása 2013. július 17.

"Nincs határ"

 

A szerdai nap harmadik előadója Varga Lajos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusz hallgatója volt, aki a MASAT programban dolgozott, előadását így az első magyar műhold bemutatásával kezdte.
    „Az egyetemen a célom az volt, hogy fejlődjek” – mondta. „Egy nap már több lettem, mint tegnap voltam, és többet tudtam, mint tegnap tudtam” – emlékezett vissza. Majd azt tanácsolta diákoknak, hogy több mindenbe kezdjenek bele, mert mindennek lesz végül más vetülete is. Saját tapasztalatból merített, amikor azt mondta, „ha jön a siker, hirtelen mindenki a barátod lesz”. Észnél kell lenni, és döntéshelyzetben egy jó vezetőnek nemcsak azt kell figyelembe venni, amit a siker pillanatában mondanak neki, hanem, ami korábban hangzott el. „A siker, amikor már eléritek a tiétek, senki másé” – hangsúlyozta.
 

tovább»

 

Mochnács Mihály Előadása 2013. július 17.

Nagy elődök, magyar tudósok a világban

 

A DELTA harmadik napjának utolsó előadója Mochnács Mihály mérnök, cégvezető volt, aki Nagy elődök, magyar tudósok a világban címmel tartott szakmai bemutatót.
    Az előadó olyan történelmi alakokat mutatott be a hallgatóságnak, akiket követendő példaképeknek szánt. Az előadást azzal a meglátással kezdte miszerint, az ember az egyetlen olyan élőlény a Földön, aki saját képességei fejlesztésére törekszik. A nagy elődök sorát Kempelen Farkas nevével nyitotta, akinek elsősorban a sakkozógép feltalálását köszönheti a világ. Majd Széchényi István nevével folytatta: „Széchényi a maga tulajdonságaival és jellemvonásaival nagyon hasonló lehetett, mint ti” – mondta a DELTA innovatív, önmotivált, kezdeményező alkati tulajdonsággal rendelkező hallgatóinak.
    A sort Jedlik Ányossal folytatta, akit „rendkívül nyitott, a világot értő módon felfogó emberként” mutatott be.    

 tovább»

 

Mészáros Antal Előadása 2013. július 18.

Etika és vállalkozás

 

A csütörtöki napot Mészáros Antal cégvezető nyitotta meg. Etika és vállalkozás címmel tartott előadásának vezérfonala a „kié a felelősség?” gondolatkörre épült. Az előadó – hasonlóan másokhoz – vállalkozása működését személyes szakmai és élettapasztalataival egészítette ki.
    „Annál fantasztikusabb érzés nincs, mint megtalálni valami újat” – kezdte az előadó, majd azt az első gyermekkori élményét idézte fel, amikor először érezte, hogy egy adott probléma szinte észrevétlenül feladattá fordult át. „Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen?” – tette fel a kérdést, amire a hallgatóság több alternatívát is említett. Mészáros Antal saját tapasztalatára építve a sikeres vállalkozót harminc százalék tudása, húsz százalék tehetsége, és ötven százalékban szerencséje alapján határozta meg.
    „Ha úgy adok valamit önzetlenül – legyen az egy jó szó, vagy kézzel fogható dolog – hogy nem minden esetben várok érte viszonzást, az egy olyan zseton lesz a zsebemben, ami felhatalmaz később arra, hogy probléma esetén mások is önzetlenül adjanak valamit” – világított rá az érdek nélküli segítség fontosságára az előadó.
 

tovább»

 

Sápi Ákos Előadása 2013. július 18.

Pénzügyekről – Józanul

 

Sápi Ákos közgazdász csütörtökön tartott előadást Pénzügyekről – Józanul címmel. A bemutató az Econventio Közhasznú Egyesület munkásságát és a pénzügyi kultúra és értékrend alapjait mutatta be.
    A legtöbb ember a körülményeket okolja azért, amire jutott, pedig a mai világban azok jutnak előre, akik megkeresik a lehetőségeket – ezzel a gondolattal kezdte az előadó. Az econventio az economia és a conventio szavakból tevődik össze, a tudás és az attitűd egységéből áll össze a pénzügyi kultúra. „Érzelmi vagy tudás alapon hoznak döntést az emberek?” – tette fel a kérdést. A hallgatóság véleménye megoszlott. Amíg a lányok többsége az érzelmi alapon hozott döntésekre voksolt, addig a fiúk nagy része a tudásra szavazott. Sápi Ákos a lányoknak adott igazat, az emberek kilencven százalékban érzelmi, a fennmaradó tíz százalékban tudás alapon döntenek, ha pénzügyeikről van szó.
    

tovább»

 

Gschwindt András Előadása 2013. július 18.

Az első magyar műhold születése

 

 

Gschwindt András egyetemi oktató, a MASAT program vezetője idén is visszatért, hogy a DELTA másodéves hallgatóival is megossza, hogyan született meg az első magyar műhold.
    Az ötlet a kétezres évek elején került előtérbe, majd 2006-ban sikerült egy negyven-negyvenöt főből álló hallgatói csapatot kialakítani, akik az első magyar műholdon kezdtek el dolgozni. Az előadó véleménye szerint akkor jó egy mérnök, ha végig tudja vinni a munkafolyamatot, vagyis a kigondolástól a megtervezésen át a megépítésig ugyanolyan hatékonyan tud dolgozni. A legelső lépés a névválasztás volt. A MASAT mozaikszó nyerte el a csoport többségének tetszését, ami a magyar illetve a satellite szavakból állt össze. A név nagyon fontos, mert a szponzor ez alapján is választ – véli az előadó. „A kezdetekben csak az elhatározás volt meg, ezen kívül semmi más” – vallotta be a mérnök. „Tudtuk mit akarunk, már csak azt nem, mindezt miből” – folytatta.
    

tovább»

 

 

Antal Zsolt Előadása 2013. július 18.

A szervezet befolyásoló potenciálja

 

Antal Zsolt, a DELTA képzési program vezetője A szervezet befolyásoló potenciálja címmel tartott  szakmai bemutatót csütörtök délután. Az interaktív előadás marketingkommunikációs ismereteket nyújtott a hallgatók számára.
    „Hogyan hívjuk fel magunkra a figyelmet?” – tette fel a kérdést. Az előadó a kérdésfeltevést a kor individualista társadalmi berendezkedésére vezette vissza. „Ma az önkifejezés szabad és korlátlan” – fogalmazott, ugyanakkor: „ahány ember, annyiféle világ”. Az individualista látásmóddal a vállalatok hierarchikus logikáját szembeállítva Antal Zsolt az egységes, közös akaraton nyugvó szervezetben látja a siker zálogát a versenytársakkal szemben. Mindehhez a szükséges célkitűzés a másoktól való megkülönböztetés, amit az immateriális javak közé tartozó ún. „hozzáadott érték” tesz lehetővé.
„Korunk meghatározó alapértéke nem maga a termék, hanem a termék mögötti márka” – mutatott rá a hozzáadott virtuális érték jelentőségére.
 

tovább»

 

Gazsó L.Ferenc Előadása 2013. július 19.

A munkaszervezet szociológiája

 

A DELTA képzési program utolsó napjának első előadását Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese tartotta A munkaszervezet szociológiája címmel.
    Az előadás azt a szervezeti átalakítást mutatta be, ami közel két éve zajlik a közmédiában. Gazsó L. Ferenc szerint az átszervezés célja az volt, „hogy mindazt, amit közmédiának nevezünk, egységgé kellett kovácsolni” – mondta. A feladat négy vállalat eggyé szervezése volt, ami azért jelentett különösen nagy kihívást, mert négy szervezeti rend, szervezeti kultúra és belső struktúra jellemezte a korábban önállóan működő intézményeket. Az előadó tevékenységi köre szerves része a menedzsmentnek, hiszen az előállított médiatartalomért felelős – és mint vallotta – ez egy szép feladat, ugyanakkor kicsit szomorú is, mert korábban alkotóként tevékenykedett. Az ő feladata tehát megpróbálni kialakítani és koordinálni a különböző csatornák közötti szinergiákat, megteremteni az összhangot és az egységet.
 

tovább»

 

Zakar Péter Előadása 2013. július 19.

Sikeres tanulás és fejlődőképesség kritériumai

 

Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja a Sikeres tanulás és fejlődőképesség kritériumai címmel megtartott előadása a hatékony tanulási folyamatok ismertetése mellett a hazai felsőoktatás jelenlegi helyzetéről is szólt.
    „Sikertelen vagy haszontalan tanulás nincs” – szögezte le az előadó. A tanulási folyamat által fejlődik a gondolkodási struktúra is, a tanulás csúcsa, amikor a megtanult rendszerben tudunk alkotni valami újat. Például a politikusok csak rövidtávon képesek megjegyezni dolgokat. Zakar Péter felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az ismeretanyagot aktívan kell használni, nemcsak az elsajátítás idején. Ha valami nem sikerül az életben, nem másokat kell hibáztatni, hanem önmagunkat kell mindenekelőtt elővenni, egyensúlyi helyzetre kell törekedni. Az embereknek saját korlátaihoz képest, de mindig és folyamatosan művelni kell önmagát.

tovább»

 

Németh Erzsébet Előadása 2013. július 19.

 Az önigazolás csapdája 

 

Az önigazolás csapdája című szakmai előadás zárta a DELTA másod- és harmadéves évfolyamának képzési hetét, amelyet Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék igazgatóhelyettese tartott péntek délután.
    Az egyénre vonatkozó pszichológiai ismereteket nyújtó előadás először az önigazolás miértjére adott választ: az ember hajlamos arra, hogy elsősorban mások, de önmaga előtt is igazolja tetteit, ezzel mentve pozitív énképét. Majd az attitűdök szerepét és jelentőséget ismertette az előadó. Az attitűdök a „fejünkben meglévő vélemények” – fogalmazott, amik érzelmi töltetűek. „Az ember védi őket, azt hallja és veszi észre, amik erősítik attitűdjeit, és mivel érzelmi alapon működnek, ezért nem teljesen elfogulatlanul és objektíven látja a világot” – mutatott rá. Az emberek arra motiváltak, hogy keressék az attitűdjeikkel egybehangzó és kerüljék az attól eltérő információkat.
 

tovább»

 

 

 

DELTA

Dél-Alföldi Talentum Akadémia © 2011 - Minden jog fenntartva!

Dél-Alföldi Talentum Akadémia

info@deltaakademia.hu
+36 70 6064058+36 70 6064058